TRUCURI PENTRU CAPTAREA ATENTIEI


Oare e uşor să fii profesor la grădi?

La grădi se predă informaţia de bază unor copii de-o şchioapă. Intri în sala de clasă, te acomodezi cu copii, faci prezenţa, recapitulezi ce s-a facut în săptămâna respectivă, predai noua lecţie şi cam atât. De ce să fie greu? De ce nu ar putea face asta oricine care are nivelul corespunzător de cunoştinţe?

Răspunsurile la această întrebare ar fi o lista mare cu ”deoarece…..”, pe care fiecare profesor şi părinte ar putea să o completeze.

Profesorul ar invoca probabil calităţile pedagogice, empatia, capacitatea de a vorbi pe limba copilului şi de a explica,

iar părintele ar aminti cu siguranţă calitatea unui profesor de a nu teroriza copiii.

Ambii ar avea dreptate. Acum probabil vă întrebaţi ce ar căuta la gradiniţă o persoană care ar teroriza copii. Exceptând cazurile patologice, nimeni nu merge la gradiniţă cu o dorinţă arzătoare de a ţipa la copii sau de a-i pedepsi în vre-un fel.

Aceste situaţii apar în momentul în care profesorul pierde controlul asupra copiilor şi nu mai poate să facă lecţia. Deodată toţi încep să se foiască, să se ridice de pe scăunele, şi într-un final să începe să ţipe şi să alerge prin clasă. Haos total, coşmarul oricărui profesor sau cum vreţi să îi spuneţi.

Motivele ar putea fi nenumărate: lipsa de autoritate a profesorului, lecţiile plictisitoare, lipsa materialelor ajutătoare, a jocurilor şi cântecelelor, câţiva copii problemă greu de liniştit, afară este cald şi vor să se joace, urmează să meargă la masă şi sunt agitaţi etc.

DACĂ VREŢI SĂ PREVENIŢI ASTFEL DE SITUAŢII, AM O VESTE BUNĂ PENTRU VOI 🙂 De curând am descoperit-o de Dr. Jean, o educatoare care ştie nu unul, ci muuuulte trucuri folositoare pentru a capta atenţia copiilor la ore.

Desigur, sunt mult mai multe astfel de trucuri.  Eu obişnuiam să am o mascotă pe care o iubeau copii şi care se supăra pe ei când erau gălăgioşi. De asemenea, înainte a începe ora, toţi copiii trăgeau fermoarul la guriţă, încuiau cu cheia şi mi-o dădeau mie să o păstrez..simbolic, bineînţeles…dar funcţiona.

Când observam o stare de agitaţie, cântam un cântecel energic, cu mişcări vioaie şi după aceea reveneam fără probleme la lecţie.

Mai sunt multe lucruri de spus despre acest subiect, dar le vom aborda pe-ndelete în posturile care urmeză.

Mă bazez pe voi să-mi împărtăţişiţi metodele voastre de a depăşi situaţiile mai puţin plăcute.

Anunțuri

2 gânduri despre “TRUCURI PENTRU CAPTAREA ATENTIEI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s