Fiecare copil în grădiniță!


Felicitări asociației OvidiuRo pentru inițiativă!

M-am bucurat foarte mult când am aflat despre această acțiune a asociației OvidiuRo, fndată de Leslie Hawke  și Maria Gheorghiu. Mai jos voi posta mesajul lor, exact așa cum l-am găsit pe site, în speranța că va fi văzut de persoane dornice să acceseze fondurile puse la dispoziție. Dacă aveți mai multe informații despre această acțiune, va rog să împărtășiți, pentru a-i ajuta pe cei interesați.

Programul Fiecare Copil în Grădiniță, implementat de Asociația OvidiuRo în 20 comunități, sprijină în prezent 1400 de copii săraci să meargă la grădiniță pentru ca mai apoi să înceapă școala cu succes. Metodologia de lucru OvidiuRo presupune: colaborarea strânsă cu grupul local de acțiune; training pentru cadre didactice și punerea la dispoziție de resurse educaționale; oferirea de tichete sociale condiționate de prezența copiilor la grădiniță și de participarea părinților la procesul educațional al copiilor; măsuri educaționale.

În cadrul unei societăți, este responsabilitatea comunității să asigure tuturor copiilor îngrijire, educație, servicii medicale

și posibilitatea de a-și atinge pe deplin potențialul la maturitate.

 

În august 2010, OvidiuRo și Ministerul Educației au invitat primarii din toată țara să aplice pentru fonduri cu scopul de a integra fiecare copil sărac din comunitățile lor în grădiniță.

OvidiuRo a alocat aproximativ 150 € pentru fiecare copil cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani a cărui familie  trăia sub pragul sărăciei. Pe lângă oferirea de tichete sociale familiilor ai căror copii au avut prezență perfectă, aceste fonduri au acoperit formarea educatorilor și materialele școlare. Fiecare Copil în Grădiniță sprijină în prezent 1289 de copii săraci din 19 comunități aflate în 11 județe.

În mai 2011, OvidiuRo și Ministerul Educației au invitat din nou primarii din România să aplice pentru finanțarea proiectului Fiecare Copil în Grădiniță click aici

OvidiuRo supraveghează distribuția fondurilor și KPMG auditează proiectul.

Implicarea activă a grupului de acțiune locală

Intervenția OvidiuRo într-o comunitate începe cu o întâlnire a autoritățile locale, administratorii școlari și părinții copiilor mici din cartiere defavorizate. Se discută drepturile și obligațiile  ce le revin  cu privire la educația copiilor pentru a creiona un plan de acțiune. După ce comunitatea și-a luat angajamentul de a rezolva problema înscrierii târzii a copiilor și a absențelor, se formează un Grup de Acțiune Locală care lucrează pentru a aduce „fiecare copil de 3-5 ani la grădiniță”.

Pași în recrutare și înscriere

  • Membrii Grupurilor de Acțiune Locală efectuază recrutarea „din ușă în ușă”, identifică toți copiii neînscriși, care au renunțat sau merg doar din când în când la grădiniță.
  • Părinților li se oferă asistență privind înscrierea copiilor.
  • Administrația pune la dispoziție spații de predare și educatori.
  • Mediatorii școlari fac vizite la domiliciu pentru a se asigura de prezența zilnică a copiilor la grădiniță și de implicarea părinților.
  • OvidiuRo acoperă „costurile ascunse” ale educației – uniforme, caiete tipărite, rechizite etc.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s