Mici eroi în luptă cu autismul. Câștigă discriminarea


În viziunea mea, copiii sunt ca o sursă nesfârșită de energie, curiozitate, imaginație, iubire și lista poate continua. Sunt atât de fragili și în același timp capabili de așa multe lucruri.

Uneori ceva intervine în micul lor univers și zâmbetele dispar. În urma lor, de multe ori dispare și copilăria.

Recent am stat de vorbă cu o mamă, de fapt o super-mamă, care a căpătat super-puteri pentru a avea grijă cum poate ea mai bine de Mihăiță, bolnav de autism. M-a impresionat extraordinar de mult și vreau să vă împărtășesc povestea lor pentru că din păcate este similară cu a multor copii care au aceeași suferință.

Mihail Ioan Oncioiu are doar 3 ani si 2 luni. La 1 an și 6 luni a fost diagnosticat cu autism după ce s-a observat că nu răspundea la nume și nu comunica deloc cu cei din jur.

A început terapia, care nu promitea multe, dar de când a trecut la terapia ABA, lucrând 4 ore/zi și fiind coordonat de 2 ori/luna de un terapeut de la asociația ATCA, progresele sunt vizibile. Mihai are peste 20 de programe pe care le parcurge zilnic de 2 ori în cele 4 ore de terapie. De o lună merge și la gradiniță, însoțit de psiholog, unde îi place foarte mult.

Super-mama lui, Dana, face eforturi supraomenești pentru a-i pune la dispoziție băiețelului tot ce este nevoie pentru a se reface puțin câte puțin. Intrând pe site-ul dedicat lui – www.mihailioan.info, am văzut îngrozită că suma alocată lunar îngrijirii se ridică la aproape 4.000 de ron. O sumă uriașă pentru o familie din România, dar perfect justificată până la ultimul leuț.

Așa cum vă imaginați probabil, societatea nu stă nici ea cu mâinile în sân. Absolut deloc. Mai ridică și ea, cu orice ocazie, câte un zid în jurul unui băiețel care și așa se luptă cu izolarea în orice clipă. Dana mi-a povestit cum micul erou, îndrăgostit de grădi, nu are parte acolo decât de răceala, ignoranța educatoarelor și de discriminare. Are voie să stea doar o oră, în condițiile în care merge însoțit de terapeuta lui.

Mă pun în locul Danei și îmi imaginez terorizată suferința de a avea copilul izolat în lumea lui, disperarea de a face rost de bani pentru a-l ajuta și lupta crâncenă cu cei din jur, care nu vor să înțeleagă, nu vor să accepte și nu vor să ajute pe cineva diferit.

Sunt foarte sigură că nu autismul șterge zâmbetele micilor eroi, ci oamenii din jurul lor.

Și totuși doar o super-mamă ar putea să aibă atâta forță de luptă deoarece, în loc să se dea bătută, Dana a început demersurile înființării asociației “Curcubeul Autismului Prahova” pentru a încerca să schimbe ceva în mentalitatea oamenilor, în ceea ce privește copiii cu autism. Scopul asociaţiei este reprezentarea şi apărarea drepturilor persoanelor care suferă de tulburări din spectrul autist sau deficienţe comunicaţionale asemănătoare, reabilitarea lor complexă în scopul integrării lor în societate şi formarea sistemului instituţional.

Sper din suflet că ați avut răbdare să citiți această poveste care trage un semnal de alarmă îngrijorător. Vă voi ține la curent în articolele viitoare cu evoluția lui Mihăiță și a asociației.

Dacă doriți să îi întindeți o mână de ajutor, o puteți face intrând pe site: www.mihailioan.info.

MULT SUCCES!

Anunțuri

3 gânduri despre “Mici eroi în luptă cu autismul. Câștigă discriminarea

  1. Sper sa nu treaca neobservat acest articol si sa te sprijine in activitate.
    Din punctul meu de vedere esti o super-mama, pentru ca intampini prea multe obstacole si gasesti forta sa treci peste ele. Reprezinti un model pentru toate mamele, care nu ar trebui sa abandoneze niciodata lupta alaturi de copiii lor.

    Te asteptam cu vesti bune despre Mihai si asociatie 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s