Despre copiii introvertiți


Înainte de a aborda acest subiect vreau să menționez că o voi face în calitate de observator și nu de specialist.

Mi se pare important să împărtășesc cu voi puținele lucruri pe care le cunosc și le înțeleg despre copiii cu acest tip de personalitate deoarece văd mulți adulți care nu reușesc să interacționeze sănătos cu ei și efectele nu sunt tocmai bune pe termen lung.

La rândul meu sunt o persoană introvertită și din fericire am reușit să păstrez ce-i mai bun din asta și să îmi dezvolt aptitudinile pe care o persoană extrovertită le are în mod natural.

bc825f859625ccf8c0992d2804da5cb6_970x

Sursa: www.momentsbyadrianmurray.com

Dragi adulți, care interacționați cu acești copii, poate ca părinți sau educatori, sunt sigură că de multe ori v-ați gândit că ceva nu este în regulă cu ei. Sunt prea retrași, nu sunt la fel de zglobii, nu-și fac prieteni ușor, sunt timizi…

Vă rog să nu vă speriați, copilașii dumneavoastră sunt absolut minunați și normali, doar că au nevoi diferite. Rolul adultului în astfel de cazuri este hotărâtor pentru dezvoltarea emoțională a copilului. În funcție de atitudinea persoanei centrale din viața lui, copilul va crește echilibrat sau cu complexe de inferioritate și alte traume. Deci miza este mare.

Încercați pe cât posibili să empatizați cu ei. Sunt copii cu o inteligență emoțională peste medie și asta înseamnă că sunt ca un burețel care absoarbe emoții. Dacă în familie nu este armonie, acești copii vor amplifica toate trăirile negative pe care le văd în jur. Chiar dacă lucrurile nu sunt roz, feriți-i de certuri și orice ieșiri violente. Îi afectează foarte tare.

Nu îi certați că sunt retrași și nu atât de îndrăzneți precum ceilalți copii. Mulți părinți vor să-și îndeplinească visele prin copii și când îi văd pe aceștia nu atât de porniți să cucerească lumea, se sperie. Nu vă obligați copiii să fie ce nu sunt. Vor dezvolta sentimente de neputință și mai apoi grave complexe de inferioritate, viitorii adolescenți neînțeleși de la care părinții au pretenții exagerate.

57dc35802044e8cd48e6ad21508d7d24_970x

Sursa: www.momentsbyadrianmurray.com

Încurajați-i în tot ce fac, dați-le încredere în forțele proprii, nu le tăiați aripile. Mulți dintre copiii introvertiți au tot felul de pasiuni, indiferent care sunt, sprijiniți-i!!

Vorbiți cu ei, explicați-le schimbările care îi așteaptă (începerea grădiniței, a școlii), familiarizați-i dinainte cu situațiile noi, ca să le poată face față mai ușor.

Aveți infinită răbdare, atenție și înțelegere. Lăsați-i în ritmul lor și chiar dacă uneori îi împingeți un pic de la spate, aveți grijă să nu fiți insistenți, să nu-i agasați, altfel vor simți că aveți așteptări mari pe care ei nu le pot realiza.

Îndrumați-i către un sport de echipă sau teatru. Le va dezvolta spiritul competitiv și le va îmbunătăți interacțiunea cu cei de vârsta lor.

Ajutați-i să se integreze, nu îi sufocați, nu le invadați intimitatea dacă sunt deja adolescenți. Ar fi multe de spus, dar cel mai important este să îi iubiți și să nu îi comparați cu ceilalți. Copiii introvertiți nu își țin la vedere „comorile”, ci ferite de ochii lacomi. Au nevoie de încredere, de un mediu echilibrat și armonios ca să scoată la vedere toate frumusețile cu care sunt înzestrați.

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s