Adi Fako – despre cum să nu renunți la Everestul tău


Săptămâna aceasta am avut plăcerea să-l întâlnesc pe Adrian Fako, întors de curând de pe Everest, întâlnire organizata de Paul Călin prin proiectul 12connections. A fost o atmosferă frumoasă și emoționantă în care Adi ne-a ținut cu sufletul la gură povestind momente în care a fost la un pas de moarte.

Din fericire s-a întors teafăr, să ne spună că oricare dintre noi își poate cuceri Everestul său.

Pare un om firav, mai ales că în urma expediției a și slăbit destul de mult, dar se întrevede în el un munte de forță și o determinare care te atrag și simți că nu e nimic să te oprească din ce ți-ai propus. Ne-a întâmpinat cu un zâmbet larg și o atitudine pozitivă molipsitoare, aceeași pe care a avut-o și pe munte în momente critice, împreună cu voința nestrămutată: „nu vrem să cedăm”.

Ar fi multe de povestit, însă totul se rezumă la: un obiectiv și un scop bine definite, multă muncă, ambiție, echipă, inspirație și un înger păzitor care să facă diferența dintre viață și moarte.

Ascultându-l, gândul m-a dus repede la puii de om, cu vise de 10 ori mai mari decât ei, dar neînfricați. Care adorm imaginându-și ce-și doresc și se trezesc făcând același lucru. Care nu au nici cea mai mică idee cum, dar știu sigur ce vor să obțină. Așa mi-a fost toată copilăria, un vis și o dorință și sunt sigură că așa sunt toate. Ne începem viața la poalele Everestului visând la vârful lui, nici măcar nu știm cum e priveliștea acolo și totuși necunoscutul nu ne înfricoșează absolut deloc.

Treptat, în viața noastră intră diverși oameni, din păcate printre ei și mulți educatori/profesori, harnici din fire și, asemeni chinezilor, se apucă de tasat. Cară pământ cu roaba și vor să distrugă munți de vise.

Atunci apare un Adi Fako și îți pui bocancii și rucsacul în spate și nu cedezi, până nu atingi vârful sau măcar faci tot ce îți stă în putere să ajungi la el.

Iată și jurnalul acestei expediții, poveste minunată de seară pentru copii: www.everestromania.ro/ascensiunea-finala/

Lasă un comentariu